Van Tissa naar Kalutara

zaterdag 4 augustus 2012

Schildpadden, een fort en het tsunamimuseum

Sri Lanka | 24/25-7 | 26-7 | 27-7 | 28-7 | 29-7 | 30-7 | 31-7 | 1-8 | 2-8 | 3-8 | 4-8 | 5/8-8 | >>


Zuidkust van Sri Lanka

Vandaag is de laatste dag van de rondreis. Ranjith brengt ons langs de mooie kustweg naar Kalutara en zal daar afscheid nemen. We bezoeken een schildpaddenopvangcentrum, lopen wat door Galle en nemen een kijkje in een klein museum over de Tsunami.


Eilandje met Aalscholvers

We rijden vanuit Tissahamarama naar Habantota, waar veel gebouwd wordt. Ranjith let wel op mogelijke nieuwe soorten vogels, want bij elk interessant gebiedje wil hij wel stoppen. Zo kan ik plevier (spec.), vorkstaartplevier en waterhoen bijschrijven in de loop van de ochtend.

Rijstvelden

We zien weer veel rijstvelden waar de rijst al behoorlijk hoog staat. Ranjith vertelt dat het oogsten over ongeveer twee maandan plaats vindt. Nu is er helemaal nog geen activiteit van de boeren te zien en liggen de velden er verlaten bij.

Kust

Het weer is vandaag wat grilliger. Er vallen een paar spatjes, er zijn veel wolken en er staat een behoorlijke bries en er zijn hoge golven aan de kust. Desondanks is het telkens drukkend warm als we de auto uitstappen voor een foto.

Tempel

In de dorpjes die we passeren is het druk. Vanuit de auto probeer ik dit vast te leggen. Religie is nauw verweven met de levensstijl van de inwoners van Sri Lanka en daarbij horen ook feesten waarbij de tempels vaak de ontmoetingsplaats en het centrum van het feest zijn.

Even eruit bij het strand

Hans

Hollandse naam op het vissersbootje

We stoppen bij een strandje met vissersbootjes, die soms Nederlandse namen dragen. Waarschijnlijk door Hollanders geschonken na de ramp met de tsunami in 2004.

Mooi tafereel langs de kust

Visserbootjes langs de kust

Vissersboten

De kust zorgt voor veel visserijtaferelen. We krijgen volop gelegenheid ze vast te leggen.


De schildpaddenkwekerij

Turtle Hatchery

Schildpad
Gina bekijkt een bassin met schildpadden

Schildpaddenbroedstrandje

Als we een uithangbord zien van een schildpaddenkwekerij stoppen we. Binnen horen we dat er vijf van de zeven zeeschildpaddensoorten op Sri Lanka broeden, maar dat ze bedreigd worden omdat de eieren zeer geliefd zijn voor consumptie en hun broedplaatsen worden verstoord. Hier proberen ze zoveel mogelijk eieren daarvan te redden en laten ze de eieren in het zand op natuurlijke wijze uitbroeden. Ze hebben net gisteren een heleboel kleine schildpadden in zee uitgezet, dus de bassins zijn zo goed als leeg. We doneren een gift en kopen er een souvenir, als steun voor de schildpadjes.


Het fort van Galle

In de verte ligt het fort van Galle

We rijden tegen 11.30 uur Galle binnen en stoppen nog even voor een foto. In de verte zien we op een landtong het fort liggen waar de Nederlanders eeuwen geleden residentie hadden.

Toegangspoort naar het fort

We komen bij een van de twee toegangspoorten van het fort. Het fort ziet er oud en grauw uit. De afgereden bus van Ashok Leyland uit India past er goed bij. Het enige fleurige zijn de fel blauwe vaandels, die als soldaatjes langs de toegangspoort staan.

De Hollandse kerk

Hollandse kerk

Ranjith vraagt of we het fort lopend willen verkennen, maar hij kan ook met de auto meerijden We vragen ons af hoe interessant het fort is en mede vanwege het drukkende weer kiezen we voor een verkenning met behulp van de auto. Het eerste punt waar we stoppen is de Nederlands Hervormde kerk uit 1754. Het interieur is oud, maar in goede staat, terwijl het gebouw aan de buitenkant gedeeltijk opgeknapt lijkt. Het andere deel is verweerd en zwart.

Gotische All Saints Church

De gotische en Anglicaanse All Saints Church dateert van 1868. Gek genoeg zit er wel een typisch Hollands dak op.

Museum

Doorkijkje

Het oude legeringsgebouw is nu een museum. We lopen er langs en nemen een kijkje bij de tweede toegangspoort van het fort.

Haventje met reddingsboten
Hollands gebouw
Galerij van oude ziekenhuis
Rechtbank

We nemen een kijkje bij een onooglijk haventje, waar wel een aantal moderne reddingsboten staan. De gebouwen binnen het fort doen Hollands aan en zijn het ook van oorsprong. Zowel het voormalige ziekenhuis als het gerechtshof hebben booggalerijen.

Kruitkamer

Fort

Gina bij de buitenmuur
De vuurtoren
Hans
GIna

Het oude en zwaar verweerde kruithuis staat onderaan de modernere vuurtoren. Een witte moskee staat aan de rand van de wallen, waar we met de zee als achtergrond wat foto 's maken.

Oude fiets

Op de wallen

Veel Singalezen rijden nog rond op hele oude fietsen met de typische handremmen, maar steeds meer mensen rijden op een brommer of hebben een Tuc-Tuc of zelfs een auto. Omdat Ranjith ons steeds zegt waar we een foto van moeten maken, besluiten we zelfstandig een rondje over de wallen te nemen. Nu kunnen we tenminste weer zelf beslissen waarvan we een foto willen nemen. Het was gelukkig de enige keer dat we ons stoorden, maar erg was het allemaal niet.

De klokkentoren

We lopen in zo 'n 20 minuten naar de klokkentoren waar Ranjith ons op zal pikken. Hij is er nog niet bij aankomst, maar hij duikt binnen enkele minuten op en dan verlaten we Galle.


Verder langs de kust

Verkoopster langs de weg

Verkopers langs de weg zie je in Sri Lanka wel, maar lang niet zoveel als in Thailand of Indonesiƫ. Ook is het meestal beperkt tot fruit of groentes, maar bijna nooit warmgemaakte waren.

Boeddhabeeld

Tsunamimonument

Galle en omgeving werden door de tsunami hard getroffen. Bijna 40.000 mensen kwamen om. Langs de kust is een enorme boeddha geplaatst als tsunamimonument, We bezoeken ook nog een klein museum dat als particulier initiatief veel bezoekers trekt. We nemen er uit piƫteit met de slachtoffers geen foto 's.

Tsunamihuisje

We nemen een kijkje in een wijkje waar Nederlanders ervoor gezorgd hebben dat er nieuwe huizen voor tsunamislachtoffers zijn gekomen. Er is niet veel aan te zien, maar het is natuurlijk een mooi initiatief.

Strand even voor Kalutara

We stoppen - als het al ver in de middag is - langs de kant van de weg voor een broodje en wat drinken. We lopen, als de ergste "honger" gestild is, nog even naar de kust, waar behoorlijke golven op het strand stuk slaan.


Bruiloft in de tuin

Kamer van het Tangerine Beach Hotel

Aan het einde van de middag komen we in het Tangerine Beach Hotel. Het is een groot 4-sterren hotel direct aan het strand. We laten ons met gemak tegen bijbetaling van 80 dollar een kamer met zeezicht aansmeren, maar daar krijgen we geen spijt van. De kamer is ruim en pas opgeknapt. Zelfs de decoratieve schilderijtjes komen pas later in de week aan de muur. We hebben zicht op de tuin, waar een Engels stel net hun bruiloft viert, waarbij een olifant en traditioneel geklede Singalezen een rol in spelen.

We nemen afscheid van Ranjith. Hij heeft er mede voor gezorgd dat onze rondreis zo goed is verlopen, dus gaat hij met een dikke fooi huiswaarts. Hij heeft ons emailadres, waarmee hij contact met ons op zal nemen, zodat we foto 's kunnen sturen.

Sri Lanka | 24/25-7 | 26-7 | 27-7 | 28-7 | 29-7 | 30-7 | 31-7 | 1-8 | 2-8 | 3-8 | 4-8 | 5/8-8 | >>


Terug naar de homepage | Meer reisverslagen